Min story, näthatet

Jag såg såklart Uppdrag Granskning ikväll, först bestämde jag mig för att inte kolla för att jag inte orkar dra upp skräcken inombords men så bestämde jag mig för att göra det ändå, det gick helt okej. Näthat har varit min vardag sedan jag var 16 år. I flera års tid så har jag dagligen fått se kommentarer och mail om att jag borde dö eller våldtas. Dom två sakerna det är det vanligaste typen av hot för min del. Varje dag i sex års tid. Det är klart att det blir en vardag som man vänjer sig vid, hur sjukt det än är. Jag har också provat att hålla tyst om det, för att inte ge personerna plats men det eskalerar i alla fall, och samma sak blir det om jag väljer att prata om det, jag kommer aldrig undan.

Ibland har det hänt värre saker. En kväll efter att jag hade medverkat i Förkväll så ringer en man och säger att han ska döda mig, han uppger min adress. En annan kväll så står en kvinna och bankar på dörren och skriker genom brevinkastet att hon ska klippa av mina fingrar och posta dom till mig. Hon var arg något jag hade skrivit. En dag kommer en kille upp på mitt kontor och kastar en flådd mink på mig. En kväll när jag är hemma så ser jag bland mitt kommentarsfält att en man är på väg med ett tåg från Malmö till Stockholm och ska hem till mig med en yxa och våldta mig. Adressen skriver han ut i bloggen. Ankomstiden på tåget med. Jag får sedan nog och flyttar. I nya lägenheten så kommer det brev från en man som vill äta upp mig, steka mina bröst i smör. När jag har gått ut i media om hans brev så kommer nya, från en ny person direkt i brevinkastet, utan frimärke. Jag får ordna med personlig vakt varje kväll då jag ska hem. Under tiden som jag byter till säkerhetsdörr så hinner det komma brev i brevinkastet med avföring och män som har kladdat ner papper med deras sperma. Landar ner på min dörrmatta.

När jag är 17 så befinner jag mig i Italien och blir utsatt för ett sexuellt övergrepp med fingrar uppkörda av en äldre man på en nattklubb, så hårt att jag börjar blöda och får uppsöka en gynekolog. Jag försöker polisanmäla på plats men de går inte utan vittne. Jag flyger hem till Sverige, berättar vad som har hänt i tron om att hjälpa andra. Istället blir jag utsatt för ett fruktansvärt hat på nätet med tusentals kommenterar att jag får skylla mig själv, eller att jag förtjänar det.

Det tog oerhört hårt.

Jag flyttar igen till en lägenhet i ett bostadsrättsområde som är vana med personer som är offentliga, kameror precis överallt och en vaktmästare som ofta är i trappuppgången. Där, för första gången är jag trygg. Jag kan sova normalt på nätterna igen. Träffar Odd, flyttar ihop, bloggerskan Kissie skriver ut min adress på hennes blogg första veckan som vi bor i lägenheten och samma kväll står det en man utanför vår dörr som vill prata med mig, han är obehaglig och ger sig inte. Jag börjar skrika, får upp dörren tack och lov och låser. Nu har vi ett bra säkerhetssystem hemma som är svindyrt.

Men brev med killars sperma fortsätter att komma.

Idag öppnar jag inte breven själv hemma utan Odd öppnar allt, jag har fått en form av skräck inför post. Mailen går först till min assistent innan jag får se dom, mycket sållas. Det är min vardag. Näthatet och det vanliga hatet är fruktansvärt. Idag har jag gjort 11 polisanmälningar. Inget har någonsin gått vidare. Visst vänjer man sig, jag har gått i 1,5 års kbt för rädslan och jag mår bättre. Och aldrig någonsin kommer det här att få mig sluta jobba med det jag gör. Hatet får ju aldrig vinna. Men visst tär det på mig och alla andra tusentals kvinnor som utsätts för det här dagligen.

blogstats trackingpixel

601 reaktion på “Min story, näthatet

 1. Bella Bella…
  Fattar inte varför folk anser att det är OK att hata och uttrycka sig så fruktansvärt som det bla du beskriver.
  Jag är visserligen en gammal kärring i för hållande till dig.
  Jag har länge läst din blogg och den fick till slut mig att starta en egen. (Bra terapi 😉 )
  Hoppas att de som som hotar och hatar dig åker dit så det susar om det.
  Sluta ALDRIG skriva. fortsätt vara den fantastiska kvinna du är.
  I just löv ju!! //Lena

 2. Stackars arma människa! Jag kan inte ens börja föreställa mig att bli utsatt för det som du blivit utsatt för. Ingen människa ska behöva gå igenom något sånt! Du är otroligt stark som orkar! Lycka till med allt du tar dig för!

 3. Finner inga ord..Du är så stark och en helt sjuk bra förebild!
  Låt oss göra så att nätkärleken får vinna över näthatet.

  Önskar dig all lycka i livet, massor av kramar!!<3

 4. Det är ett sorligt ”pris” man får ta med kändisskap. Helt jävla sjukt och obehagligt. Bra att du pratar om det, borde fler också göra. Hoppas även att näthat ska få strängare straff, ett hot är ett hot oavsett. Kram

 5. Tycker det är tufft att du har delat med dig av allt detta Bella. Och du ska veta att det är så oerhört viktigt!
  En riktig bamsekram åt dig för det är du så himla värd! :)

 6. du växte i mina ögon efter att ha läst inlägget. att klarar av att fortsätta som offentlig person, för det måste vara fruktansvärt att utsättas för något sådant, och för att du berättar om det. visste inte att det fanns en sådan här mörk sida och är chockad. det är inte okej att behöva leva med det, kämpa på!

 7. Jag tycker att du är en grymt bra förebild för unga tjejer idag. Du är verkligen stark och är inte rädd för att ta för dig.

  Att du dessutom har gått igenom en sån här massa skit från folk som inte har någon rätt att förtrycka dig gör dig så mycket starkare och så mycket bättre än alla de som hatar! Vi är alla här på lika villkor. Fortsätt kämpa, låt inte hatet vinna!

 8. Oerhört ledsamt att läsa om dina erfarenheter. Kanske kan inte den, som aldrig varit utsatt för trakasserier och/eller hot, på djupet omfatta konsekvenserna av att vara förföljd – på nätet, irl. Men de allra flesta kan nog förstå – och känna empati inför – den person som blivit berövad det allra mest personliga och privata. Det är därför oerhört starkt – och modigt! – att du vågar berätta om vad du utsatts för. Syftet med hot och trakasserier är ju att skrämma till tystnad, till underordning och skräck. Samtidigt är det viktigt att förstå vad det är för människor som hänger sig åt sådana här anonyma aktiviteter. De är ju på intet vis representanter för någon allmän uppfattning, utan bär på något stört och mycket destruktivt. Det som ageras ut är också så pass social oaccepterat att det endast kan göras anonymt. Och just mot denna bakgrund är det oerhört väsentligt att man vågar prata om det och inte skräms till tystnad. Det finns också något mycket friskt och sunt i att lägga tillbaks det sjuka på den det hör hemma. Men det har ett pris, att våga prata om det, för att avslöja dem provocerar ju ytterligare. Du är uppenbart modig och stark, intelligent och kompetent, Bella. Fortsätt att vara du, för det är riktigt, riktigt bra!

 9. Skrämmande. Det du berättar är ju bortom anonymt hot och hat. De som besöker dig, hotar dig ditt hem rent fysiskt är sjuka. Med sjuka menar jag svår psykisk ohälsa. En del av de här personerna är mycket farliga och det är ofattbart att de är ute bland allmänheten, utan behandling för sina allvarliga sjukdomar och vanföreställningar.

  Det här har varit på tapeten förut. T.ex. i samband med mordet på Anna Lindh, Samurajmannen i gamla stan, vansinnesdådet vid Brommaplan osv. Det tillsätts en parlamentarisk kriskommision för att lugna oroliga medborgare, men allt rinner så småningom ut i sanden.

  Vi har (som jag ser det två allvarliga problem). Ett är att vi har ett debattklimat som spårat ur. Bristande respekt för varandras åsikter gör att steget till hot och kränkningar i skydd av nätets anonymitet blir kort. Journalisterna är inte oskyldiga till upptrappningen av ett osunt debattklimat. Man måste våga vara självkritisk. Det andra problemet är att vi återigen måste börja debattera resurserna för psykvården. Det här är ett växande problem och risken är stor att det kan ske vansinnesdåd som utförs av människor som egentligen borde haft vård.

 10. Hej.

  Du skriver jättebra. Berörande.

  Tänk bara på att inte skriva vidare det negativa de ovärdiga skriver till dig. Det ger dem mycket tillfredsställelse samt att du låter deras ord synas fler gånger. Då kommer de kanske att tävla om attvara värst för då tar du med just deras inlägg.

  Det är så synd att all media kan användas på detta sätt. Så är det väl dock. Motorn uppfanns från början för att vi inte skulle behöva använda häst och vagn för lång transport och till slut används den fina uppfinningen i krig. Vissa saker kan vi inte gardera oss ifrån.

  Ingen ska behöva höra och läsa det du får höra och läsa.

  Skickar styrka och tröstande kramar.

  /L

 11. Otroligt att folk kan hålla på sådär. Och sen ostraffat! Sjukt. Du måste vara himla stark, för det känns ju som att man hade blivit helt galen och nedbruten av allt det där.

 12. Bäste Fina blondinbella.
  Sitter presis framför tvn och det ditt
  Inslag nu om näthatet.
  Tycker det är så tråkigt att du ska
  behöva uppleva detta.
  Styrkekram från mig.
  Mvh annechristine

 13. Det är förjävligt hur folk kan bete sig på detta sätt och dessutom verkar tro att det är normalt och okej. Usch… jag finner inte ord till dessa människor, det gör bara ont i hjärtat för din skull. Jag hoppas att allt sånt en dag ska vara förbjudet och att man ska bli straffad för hot, förföljelser och liknande också.

 14. I min familj brukar vi skoja och säga ”man får inte mer än man klarar av” när någon har ett ilandsproblem och man själv går igenom något som vi själva anser vara ”större”. Den kamp du strider är helt fantasktisk, och du visar att du som person är otroligt stark och klarar av nästan hur mycket som hellst!
  Jag tycker det känns skönt att du går i terapi, för när man visar sig så stark som du gör sker ofta ett krig innanför rustningen också.
  Kram.

 15. Pingback: Vi som älskar Kaosyoga

 16. Pingback: Lördagsstunden | Anna Margareta

 17. Odd måste vara en lika stark person som du. Han måste ju också leva med att sin blivande fru dagligen blir hotad på ett eller annat sätt. Önskar er all lycka.

 18. Pingback: Ang näthatet « ionlywish

 19. Pingback: Näthat, utanförskap och marginaliserade män | ZiggySays

 20. Fruktansvärt! Ingen skall behöva utstå sådant. vårat rätsamhälle fungerar inte.(tyvärr inte sjukvården heller men det är en annan historia). förstår inte allt detta hat.hur orkar de? måste ju ta massa energi. kärleken segrar ändå alltid till slut, som tur är. jag brukar säga att idioter finns överallt men som tur är, är de flesta människor snälla.

 21. Vet inte vad jag ska skriva. Mår illa. Fy fan.

  Men Bella, du är bäst. Jag beundrar dig verkligen. Du är så klok och stark och du gör helt rätt i att inte låta de vinna. Fortsätt så! Girlpower!!

  Många kramar, you go girl!

 22. Pingback: Denna veckas funderingar « keelax

 23. Jag tänker att i de fall man vet namnet på den som hotar om våld att man ska publicera personens uppgifter och konfrontera personen ”in public” som klippet aftonbladet la upp när en reporter ringer och konfronterar en man som skrivit liknande mail till henne. Då blir det inte så mycket ”jag står bakom det” trots allt.

 24. Ingen människa ska behöva utstå varken näthat eller övergrepp!

  Jag blev sexuellt utnyttjad av min morfar. Han utnyttjade även min mamma. Min historia och ett inlägg som min mamma skrivit finns på min blogg .

  Tillsammans är vi starka!

  nenzys.blogg.se – mitt liv som sexuellt utnyttjad!

  kram

 25. Personligen tror jag problemen ligger i att män som försöker klamra sig fast i mammas kjol genom hela livet ser de unga kvinnorna som vågar ta för sig av världen, likt ett hot mot deras egen trygghet. De ser framför sig hur hos den fjättrade mamman som inte tagit ett felsteg från kökssysslorna, kanske vandrar ut i livet som en tänkande människa, och då tappar de fotfästet. Stå på dig, men jag förstår att det känns otryggt.

 26. Pingback: Näthat och Nätkärlek Del 2 |

 27. Jag tror aldrig jag kommer förstå människor som lever i en sådan avundsjuka att de känner att de måste trycka ner andra för att själva må bra.

  Det har pågått enda sen skoltiderna – mobbing.

  Tänk en värld där alla istället för att vara bittra över andras framgång eller ‘vinster’ i livet, var lyckliga och accepterande.

  Från min favoritlåt: ”sometimes you’re ahead, sometimes
  you’re behind…the race is long, and in the end, it’s only with
  yourself”

  Nuförtiden bryr jag mig inte om vad andra tycker om mig. Klippte av mitt hår med kökssaxen häromdagen.

  http://youngontheroad.wordpress.com/2013/02/09/why-i-stopped-caring-what-others-think-of-me/

 28. Jag fick en klump i bröstet när jag läste detta. Förstår inte hur otroligt sjuka människor det faktiskt finns. Hur kan man göra såhär? Hur kan man göra så mot en person som aldrig någonsin gjort något mot dom? Usch. Jag utsätts inte så ofta för just näthat men har gång på gång utsatts för sexuella övergrepp enda sedan jag var tolv år. Tänker jag bara på hur jag har haft det så har alla övergrepp förstört min barndom. Man blir så jävla kränkt. Jag minns en gång så var det i spårvagnen i Göteborg. Jag var nyfyllda 13 år. Det var helt fullt i spårvagnen (det var på Gothia). En kille från ett fotbollslag började tafsa på mig och jag skrek och försökte putta bort honom. Hans tränare och lagkamrater skrattade och resten av alla i spårvagnen bara tittade på. Jag var ett litet barn då. Hur kan man se ett barn bli tafsad på och fasthållen och inte göra någonting? Det finns så mycket skit och idiotiska människor att hade man rensat bort alla från denna jord hade det nog bara funnits kvar cirka 20% av jordens befolkning… Stay strong. Är så otroligt coolt hur du bara fortsätter med ditt och visar att du är starkare än dom!

 29. Isabella,

  jag tillhör inte dem som delar din politiska grunduppfattning och egentligen läser jag inte din blogg (läste om det här inlägget på nätet och ville läsa själv). Men jag vill säga att du ska bara stå på dig mot idioterna. Du är från vad jag sett och hört en skarp, engagerad och ambitiös kvinna och du förtjänar all respekt för ditt hårda arbete och din vilja att ta dig fram här i världen. För att citera U2: Don´t let the bastards grind you down.

  Allt gott.

 30. Jag hör inte till de som i vanliga fall läser din blogg. Vi har inte lika politiska åsikter och jag känner att vi inte har så jättemycket gemensamt. Med det sagt har jag dock sett (de enstaka gånger jag har varit inne på din blogg) vilka hemska kommentarer du får från avundsjuka och otrevliga människor som bara måste trycka ner andra och göra dem lika olyckliga som de själva är. Det är så tragiskt att du får såna här kommentarer och du faktiskt har börjat vänja dig att bli hotad. Det där hemska kvinnohatet ska aldrig bli accepterat. Vill bara säga att jag ser dig som en väldigt stark och ambitiös kvinna som har och kommer att lyckas med allt du bestämmer dig för, så fortsätt kämpa. Och om du nu skulle bli lite rödare (politiskt dvs) i framtiden så skulle inte det skada 😉 Ta hand om dig!

 31. Du är en sådan stark tjej Isabella, vill bara ge dig en kram just nu. Ingen ska behöva stå ut med sådan här skit, hoppas det blir bättre någon gång, många varma kramar till dig!

 32. Angeläget blogginlägg som förtjänar att lyftas fram. Jag har aldrig länkat något från dig förut, men det här är så viktig. Att inte känna trygghet i sitt dagliga liv är fruktansvärt. Allt gott och allt stöd.

 33. Pingback: Vad händer nu polisen? | Blondinbella – Isabella Löwengrip @ Spotlife

 34. Jag kan inte säga hur äcklad jag blir av mänskligheten. HUR kan man göra sådant här som du har nämnt? Det här inlägget är värt att få fram till fler människor. Jag kan inte ens sätta mig in i din situation eller hur jobbigt det måste vara, du är så extremt stark!

 35. Finns det inte några organisationer som tar hand om brott som dessa? För det finns ju organisationer som hjälper kvinnor från våldsbrott i hemmet som inte blandar in polisen.. Finns det inte så borde det ju skapas, för INGEN ska behöva uppleva hot i sin vardag!

 36. Pingback: Hat till höger och till vänster, på nätet och på papper - Dexion

 37. Helt sjukt att du ska behöva vara med om detta! Hoppas verkligen att du aldrig låter dessa fruktansvärda människor tysta ner dig. Bara så tråkigt att polisanmälningar om den här terrorn aldrig går vidare…

 38. Detta är ju verkligen sjukt!! Och hemskt!! och fruktansvärt…jag vet inte vad jag ska säga, jag tyckte det var otroligt obehagligt att ens läsa detta och att du klarar av att gå igenom det varje dag beundrar jag dig väldigt mycket för. Du är otroligt stark, vet du det? Det här förtjänar ingen man om vi säger såhär: dödar det inte så härdar det. Det hoppas jag i alla fall, att du fått nåt ”gott” ur det.
  Usch vad hemskt detta var… Jag önskar dig all lycka. Kram och tack för bra blogg

 39. oh my god bella i cannot believe the audacity of some people. it is a very sick cruel world we live in, where a strong minded, successful young woman is the target of these mentally ill people. I am so sorry you had to go through this, it is terrible!
  it is so hard, especially when your faced with such horrible things in your own apartment building – but dont let them get the better of you. it’s sad to say, but you need to build up a wall and a tolerance to these things to the point where you can say ”oh look it’s another mental ward patients who’s escaped again” and not think about it again.
  i wish you nothing but peace and love and all the success you deserve Bella, you are a beautiful person who does wonderful things for women! all the best

 40. Pingback: Examinationsuppgift 3 | Linn Leding

 41. Pingback: Om kvinnor och män och kommentarer | Hit och dit och tillbaka igen

 42. Pingback: Näthatet mot kvinnor – My Blog

 43. Pingback: Näthatet och vad som kan göras åt det | No size fits all

 44. Pingback: Social Media Club Göteborg

 45. Pingback: Social Media Club Göteborg » 2013/3 Prat om näthat

 46. Du är en otroligt stark person med en bra personlighet som många ser upp till. Du är en bra förebild.
  You go girl!! :)

 47. Isabella. Jag blir alldeles skakig av vad du skriver. Jag är så besviken på mänskligheten och våra handlingar. Att du orkar. Det skulle jag aldrig klarat av. Men det är väl därför du är du? Du är OTROLIGT STARK, det ska jag tala om för dig. Du skulle kunna utses till Sveriges nya moderniserade järnlady. Du är självständig och vågar vara dig själv, vågar visa dina åsikter och vågar skriva officiellt om dina privata angelägenheter. Sånt som bara tillhör dig, och ändå delar du med dig. DET ÄR STYRKA. Så att vi andra, som inte är lika självsäkra ska kunna peppas och vi också så småning om ska kunna ta del av denna styrka. Styrka till förtryckta kvinnor på nätet. Styrka till de som har det tufft hemma. Styrka till de som inte tycker de duger till för någonting. Styrka till allt jobbigt, som ska få oss på fötter igen. Och den styrkan förmedlar du genom din blogg, ditt inlägg, du.

  Att bara vara dig själv och försöka vända hatarna till kraft, för att använda på olika sätt, kommer göra dig ännu mer powerfull och självständig. Jag tror på dig och det gör många fler också.
  Kom ihåg. Vi som stödjer är FLER än de som gör motsatsen. Och om styrkan en dag tar slut, så vänd dig till oss. Vi finns här. Alltid.

 48. Pingback: Näthat: kärlek är bästa försvar | Jennys författarblogg

 49. Pingback: Du borde tacka feminismen, Isabella Löwengrip! | Debatt | svt.se

 50. dtinromltl [url=http://www.ecos.es/Scripts/max.html]nike air max 90[/url] jfduvjpmmr [url=http://www.hnwintegraal.nl/Content/Style/Abercrombie.html]Goedkope Abercrombie And Fitch[/url] mwuegadngo [url=http://www.softwarefactory.ug/strollers/mbt.html]mbt sko[/url] gdwrngivqm [url=http://www.ecos.es/Scripts/isabel.html]isabel marant españa[/url] cvfbsunzdo [url=http://www.imarfer.com/jevamo/fotos/AirMax.html]Nike Air Max 2013 España[/url] xtxlzqrkoo [url=http://www.h??glandsk??ren.se/Templates/Hollister.html]Hollister Stockholm[/url] zixvkiqmhe [url=http://www.storageterminalsmag.com/templates/doc/longchamp.html]longchamp bag uk[/url] lzxfuzqiji [url=http://www.charroin-materiaux.com/conf/_notes/Hollister-France.html]Hollister[/url] mouayyouhs [url=http://www.fiskenett.no/statistikk/RayBan-no.html]Clubmaster Ray Ban[/url] lwlvbjipsi [url=http://www.curveseurope.com/statuscis/AirMax.html]Nike Air Max 90 España[/url]

 51. Det som du gick igenom är fruktansvärt och jag skäms att det inte gick att anmäla det till polisen. De som står bakom övergreppet är svinar som borde sitta i fängelse.

  Som Italiensk medborgare känner jag mig ändå kränkt av dina kommentarer där du påstod att ”att vara bland italienare på nattklubb utan att ha manligt sällskap med sig är farligt”. Där, i ett fåtal ord bevisade du att du inte kan argumentera dina åsikter, kanske för att du var upprörd, kanske för att du inte är smart nog. Jag känner inte dig så jag vet inte. Jag hoppas att nu, efter några år, inser du att ditt uttalande var opassande och jag hoppas att det inte är vad du tycker i verkligheten. Synd om det är vad du verkligen tror, för då kan du inte hjälpa någon. Rasister hjälper aldrig. Inte ens när de har ”lite” rätt.

OBS, du är inte anonym när du kommenterar. Din IP adress sparas och kan spåras!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>