Körkortsteori

Har pluggat körkortsteori nu på morgonen, det är inte så roligt direkt men det är ändå rätt smidigt att ha alla frågor i sin ipad. Jag måste få in det där att så fort jag sitter i en taxi eller väntar på ett flyg så är de teori jag ska göra och inget annat. Jag är snart klar med min körning men jag ligger tyvärr efter i teorin. Vad har ni för plugg-tips? Jag tycker alla frågor bara är kuggfrågor jämt!

20120522-091352.jpg

blogstats trackingpixel

64 reaktion på “Körkortsteori

 1. Jag klarade teorin på första försöket tack vare programmet Bonniers Trafikskola! Ett interaktivt dataspel där du får uppleva olika trafiksituationer och sedan svara på frågor om dem. Det är uppbyggt i olika kapitel och läser i stort sett boken åt dig!
  I slutet kan du även göra teoriprov som är baserade på det riktiga provet.
  Kan starkt rekomendera detta om du har svårt att bara läsa boken rätt upp och ner :) Lycka till!

 2. jag gjorde bara prov och klarade första försöket!! jag skrev ner alla frågor och svar jag kuggade på ett papper sen satt dem där när den frågan dök upp igen!! lycka till :)

 3. Jag klarade teorin på första försöket och det jag hade gjort då var att läsa igenom hela boken en gång, sen står det ju som en ”sammanfattningsmening” bredvid varje stycke. Så jag körde igenom boken två gånger till på det sättet. I slutfasen började jag köra prov (två stycken bara iof), sen tycker jag nog att det riktiga provet var lite lättare än test proven. Så tror mer på boken än att bara köra frågor, då lär man sig helheten mer.
  Lycka till!

 4. Jag pluggade mest på körskolan och gjorde deras frågor, som är från boken och godkända av dom. Vi hade ett antal delprov vi behövde klara för att få skriva teorin och du kunde också få koder att göra dom hemma och det hjälpte mycket. Sen läste jag boken 2 gånger, hela då. Sen läste jag om miljö, bilens inre och yttre och allt med last, besiktning osv. Det är mycket att få in men läs på om saker som hur många kör ihjäl sig pga alkohol osv i det gula kapitlet med olyckor. De tar direkt från körkortsboken i princip så jag hade gjort körskolans prov (som också är från boken) mer än körkort online, och sen läst mer om det som är extra svårt för dig! Lycka till, ps. Du är grym!

 5. Hej, vill bara säga att jag tycker du är en grym tjej – duktig, snygg, ambitiös! Önskar jag hade varit mer som du när jag var i din ålder! Heja dig! //Åsa (35)

 6. Tyckte också många frågor kändes som kuggfrågor, men välj alternativet som känns MEST rätt även om något annat alternativ känns lite rätt med. Sen gäller det att tänka logiskt.

  Själv använde jag ett program från körskolan (tror det va från STR) där man först behövde klara grundfrågorna (Som var uppdelade i fyra olika delar). Så för varje del jag gjorde läste jag på just DEN delen av teoriboken där svaren på de frågorna fanns och så lärde man sig mycket snabbare. Sedan avslutade jag med att göra så många ”slutprov” jag bara kunde för att kombinera alla de fyra kategorierna.

  Dessutom såg va många av frågorna i det programmet lika som körskolan gav mig samma som på teoriprovet. Om du vill veta vilket program det va exakt så fråga dalens trafikskola vad de använder :). Lycka till!

 7. Jag satt också vid datorn när jag pluggade teori. Vet inte hur många timmar jag slösade där innan jag insåg att jag inte lär mig ett skit. Man får inga sammanhang och kan inte dra slutsatser, då kan man inte heller få ”aha”-känslans.

  Slutade med att jag kastade datorn åt fanders den sista veckan och plöjde boken pärm-pärm- Med tanke på att varannan sida är helbild och texten är väldigt utspridd så blir det inte mycket att läsa faktiskt. En kväll så har du läst ut den, jag lovar.
  Sen skrev jag ner i en anteckningsbok det som var viktigt och sen läste jag den där anteckningsboken typ 3-4 gånger och satte nästan full poäng på teoriprovet på första försöket.

  Så ta en kväll och plöj boken. Det är mitt tips!

 8. Nöta, nöta, nöta, nöta. Och försök förstå logiken bakom allt – tänk ett steg längre! Är det frågor som inte känns logiska överhuvudtaget säger jag som många andra; skriv ner frågan och svarsalternativen, och när den kommer igen så vet du och kanske ser du logiken då :)

 9. Jag läste körkortsboken 1-2 gånger, från pärm till pärm. Sedan satt jag på körskolan och gjorde proven på deras datorer. Kvällen innan uppkörningen strävade jag efter känslan att ”nu kan jag inte göra mer”.
  Det funkade, och informationen hade satt sig. Ofta är många svar lika varandra, ta ett djupt andetag och läs frågan igen. Ta sedan det svaret som verkar mest relevant. Tänk in alla aspekter innan du svarar.

  Kram Sara

 10. TRor det bästa är att nöta körskolans prov hos dom. För det är mest likt det riktiga provet. Som fler före mig också har skrivit.

 11. Förvisso är det många år sedan jag tog körkort, och myckey kan ju ha hänt. Men jag instämmer med övriga – slopa programmet du har (Värdelöst)!!!, nöt boken med frågor och kör Bonniers program så fixar du det direkt!

  Sedan är det det här med inställningen… teorin är INTE svår! kan du köra så kan du teorin, det gäller bara att få feeling på frågorna :)

  Lycka till

 12. Det finns ju två böcker, en med fakta och en med frågor, och jag svarade på alla frågor i fråge-boken och efter det satt det för mig. Funka perfekt!

 13. För mig passade de perfekt att Plugga körkortsteorin online på körskolan. Det kommer liknande frågor på teoriprovet. Det är bara att nöta in tills du får rätt på allt. Boken är jätte bra med, använd den speciell att gå tillbaka till när du ser på teori frågorna vad du har svårt för och läs på om det.
  Läs även igenom boken en eller två gånger!:)
  kram

 14. Mitt tips är att inte använda körkortsonline för deras frågor uppdateras inte lika ofta som t.ex STRs TK-frågor. Våra elever har använt körkortonline innan de börjat hos oss och kuggat och sedan bytt till TK och klarar proven direkt. Fråga på din trafikskola om STRs program om de har de eller kontakta en STR ansluten trafikskola.

  Frida
  – Skärgårdens trafikskola-

 15. Hej! Jag tog körkort i början av januari i år, klarade uppskrivningen på första försöket. Jag har annars väldigt lätt att lära, men kan hålla med om att frågorna är kluriga. För min del handlade det bara tillslut om att memorera alla rätta svar (det kan låta jobbigt med är ganska lätt). Jag upplevde nämligen att i princip alla frågor som kom på uppskrivningen var samma som de jag memorerat när jag pluggat via internet. För min del var det mitt sätt att klara det!

 16. Jag gjorde som många andra proven på trafikskolan, läste inte så mycket i boken alls för jag lär mig inte när jag bara läser och läser. Gjorde proven och fick nästan högsta poäng på första prov-försöket :)
  Och om du hade hängt med i teorin från början hade du mest troligt inte behövt ha så himla många körlektioner för då hade du kunnat tillämpa det du läst istället för att börja lära dig när du väl satt i bilen.

  Och det är synd att du inte läser dina kommentarer för det finns ganska många smarta råd här :)

 17. Gå på magkänslan. Det man tror först är oftast rätt. Sen kan man göra uteslutningsmetoden också. Frågorna är lite luriga för att man ska tänka till men egentligen är det ju inte alls svårt om man kan köra.

 18. Mitt tips är att sätta sig in i dem situationerna du upplever som kuggfrågor på teoriproven.
  Du får en tydligare bild och förhoppningsvis så tycker du att det rätta svaret är självklart när du gör det i verkligheten.

  Skriv ner de frågor du inte tycker har tydliga eller begripliga svar och så ber du din körlärare ta med dig ut på dem områdena eller illustrera dem för dig.

  Det är inte bara till provet du ska kunna detta utan även ta med dig kunskapen till resten av ditt billiv. Därför är det viktigt att komma i kontakt med det man tycker verkar hopplöst för att i framtiden undvika förvirringar i trafiken.

  Lycka till, tror du kommer lyckas bra!

 19. Mitt tips är att börja med det som är viktigast att kunna och sedan ta dig ann det som känns konstigt och mindre viktigt. Så exempelvis börja med skyltar och körregler, de kan du ju även öva direkt i körsituationen också så där kan motivationen kan få sig en liten skjuts när man märker att man vet hur man ska svänga och göra i olika situationer. Generellt tips, försök överföra teorin i praktik, dra upp motorhuven och kolla på bildelarna, läs hur man ska lasta en bil och gör det sedan. Då sätter sig informationen bättre. Lycka till! kram

 20. Jag läste hela teoriboken 3 gånger så jag i princip kune den utantill. Men jag övningskörde å andra sidan under ett helt år, var tvungen att sprida ut allting över lång tid för att få pengarna att räcka till. Tror att det blev 27 lektioner under den tiden.

  Det är väl klart att frågorna är kuggfrågor!! Du ska ju ut i trafiken och köra bil, där kan man inte stanna framför varenda skylt och klura ut rätt svar, man måste vara van vid svåra situations-frågor så man vet svaret direkt. Jag tycker nog att du ska ge dig själv tid att läsa teoriboken mycket mer. Man lär sig inte tillräckligt mycket bara genom att svara på frågor.

 21. De frågor jag hade fel på under dessa test kollade jag upp i boken och läste på om det sen så gjorde jag testerna om igen tills de mesta satt!

 22. Som redan någon skrivit – magkänslan :) Jag läste jättelite teori och mer praktisk träning.. Klarade uppkörning och teoriprov på första försöket..

 23. Jag har alltid haft väldigt lätt för att lära mig saker, lätt i skolan osv. Men körkortsteorin är två år senare det tråkigaste och mest ångestladdade jag gjort. Alla frågor var idiotiska, man lärde sig knappt någonting för som du säger är alla frågor kuggfrågor för att sätta dit en. Det jag gjorde var att bara plugga frågor, och lära mig hur de som skriver frågorna tänker, för det kändes iaf hela tiden för mig som att man bara skulle bli ditsatt. Så plugga frågor för att klara provet, lär dig teorin du behöver för att vara säker i trafiken genom att läsa boken och ta körlektioner. KRAM

 24. Läs boken!
  Du lär dej inte sammanhanget och helheten på de där viset.
  Det är just därför det känns som kuggfrågor, du kan inte dra en egen slutsats.

  Lycka till hur som. :)

 25. Jag har ett kanon tips! Alla frågor du får fel på när du övar å pluggar, skriv ner dom, plus alla svars alternativen (markera då vilket svar som är korrekt) på ett papper å plugga BARA dem ett par timmar. Ju fler sinnen du aktiverar under inlärning desto bättre är det- så SKRIV av, läs HÖGT, GÅ omkring eller aktivera dig på annat sätt för att få in all info!:)
  Good luck

 26. Hej Isabella! Har du kollat upp om det finns teorilektioner som man kan ta på den körskolan som du är på? det finns det på min och då är det en trafiklärare som har olika genomgångar och det har jag lärt mig väldigt mycket på. Lycka till kramar till dig.

 27. Det gäller att tänka logiskt, det lättaste är att köra mycket och fundera på hur situationen skulle vara i verkligheten, om du satt i bilen. Det är inte så svårt egentligen. Och man lär sig egentligen inte att köra förrän man har fått körkortet och fått köra själv. :)

 28. Jag började plugga teori en och en halv månad innan jag hade körkorts deadline för att åka till New York. Panik! Jag hade inte ens öppnat boken, däremot hade jag kör mycket bil. Jag omvandlade praktik till teori och det hjälpte mycket. Sedan som så många redan sagt, SKRIV NER DE FRÅGOR DU SVARAR FEL PÅ. Läs igenom dem några gånger per dag och sedan gör om testet igen. ANVÄND FÄRGPENNOR. Be en vän göra några frågor till dig, det kommer öppna upp nya tankar. Jag klarade att göra provet när jag bara pluggat 1,5 månad, så det ända som gäller är att VILJA. Iofs hade jag NEW YORK som morot, men hitta viljan! Rekommenderar också Bonnierns dator skiva! Lycka till

 29. Jag läste bara igenom teorifrågorna 1 gång. Men jag gick igenom dom ordentligt och letade upp varje svar så jag lärde mig/förstod frågan direkt. Sedan gjorde jag repetitionen ett par gånger veckan innan provet. Jag klarade det på första försöket – fick inget monsterbra resultat, men klarade det. Teorin hjälpte mig men jag tycker framför allt att jag lärt mig mest av att ha körkort och vara ute i trafiken på egen hand=)

 30. Mitt tips på hur man ska plugga är nog det tråkigaste, men mest effektiva förslaget. Läs teoriboken ordentligt och flera gånger! Tyvärr så lär man sig inte så bra på att plugga frågor online. Jag har själv körkort och jag vet att det var det ända som funkade för mig i alla fall.

  Lycka till med körkortet! :)

 31. Läste boken en gång, sedan svara på frågor som körskolan hade. Tränade väldigt mycket på dessa frågor som var kopplade till boken). Men ett tips är att försöka tänka logiskt efter bästa förmåga. :) Jag var supernervös, trodde att jag skulle kugga för att jag var så nervös men dröm om min förvåning när jag var klar. Testledaren var chockad när de skrev ut resultatet, fick alla rätt. (!)

 32. Hej!
  Jag satt på körskola och gjorde alla faser tills jag hade klarat varje fas två gånger. Jag skrev ner ALLA fel jag hade i ett block och skrev ner det rätta svaret på dem. Sedan läste jag på de frågorna. Jag har verkligen inte lätt för mig men på detta sättet klarade jag provet på första försöket. Jag håller dock med dig om att det är himla mycket kuggfrågor- men lär du dig frågorna utantill fungerar det bättre! :) Lycka till! /Linda

 33. Tipsen som fungerade för mig.

  1. Läs i boken, det är så du verkligen förstår vad det handlar om. Frågor på internet lär dig bara svaret på den frågan, inte förståelse för situationen.

  2. Läs frågorna noggrant, ofta är svaret helt uppenbart bara man läser väldigt noga.

  3. Lita på magkänslan. Har du läst på ordentligt bra så kan du svaret.

 34. Min bästa tips är att göra frågorna för att sedan skriva upp allt du inte kunde och läsa dom papprena ofta, och att kolla i boken när du gör frågorna för då lär man sig samtidigt som du gör frågorna :)

 35. Mitt tips är att läsa igenom boken en snabbvända, därefter läs och förstå frågorna i ”körkortsteori” som appen heter som kostar 100kr för iphone (även android men är med färre frågor där). Den hjälpte ENORMT. Dessutom (iaf på min körskola) kunde man plugga hur mycket som helst på elevcentralen.se. Det är det enda jag har gjort och jag fick 59/65 på mitt prov förra veckan (strävade efter alla rätt). Igår körde jag upp och även där fick jag godkänt. KÖRKORT! Yeaaah 😀

 36. Läs hela boken, varje kapitel noga. Gör egna anteckningar från de olika kapiteln, och gör frågor i uppgiftsboken (om du har en sådan) sedan är det bra att ha sammanfattningen (ett litet häfte, som man kan köpa eller få på trafikskolan) där är i stort sett hela boken sammanfattad.

  Stryck över allt du tycker är svårt och plugga extra på det. Samt på körkortsonline och gör sluttesten där. Jag använde mig även av trafikskolan TEO plus pärmar från trafikskolan.

  Skriv ner alla frågor du får fel på, och plugga extra mycket på dem.

  Sedan när man gör själva provet, gå på magkänslan – det är oftast det som är rätt, och läs frågorna noga. Gå inte tillbaka och ändra svar när du är klar, jag gjorde det och ändrade då till fel svar.

  Lycka till 😀

 37. Jag har aldrig kunnat plugga eller få bra på prov.
  Men körkortet läste jag på 2 dagar innan och då läste jag boken 2 ggr och sen använde jag samma
  Program som dig! Viktigast är hur man läser frågorna 😛
  Det är kuggfrågor och sånt hela tiden!

  :) lycka till!
  Klarade jag de på första så borde alla göra de 😀

 38. Jag skulle tipsa om att köpa körkortsboken med studieboken till, bra frågor i studieboken om varje kapitel. då vet man att man snappat upp de viktiga :)

 39. Alltså seriöst, det enda som funkar är att MATA in frågorna, gör alla faser tills du kan frågorna utantill. Logiskt tänkande fungerar bara till en viss nivå med körkortsteori som de flesta säkert märkt. Ibland kändes ju alla svarsalternativ heeelt helt fel och ah, det var massa konstigt. men gör man testerna tillräckligt många gånger så fastnar allt tillslut och man väljer rätt alternativ som värsta roboten :)
  Klarade mitt teoriprov på 1:a försöket !

 40. Det bästa tipset är att verkligen gå igenom testet efteråt och se vad du gjort fel och försöka göra de frågorna rätt nästa gång!

 41. Plugga som det står på första sidan i körkortsboken. Dvs. läs boken med hjälp av teorihäftet. Sedan vägmärkeshäftet med frågor. Sedan testproven på körskolan. Till sist kan man ju använda t.ex. kökort-online för att repetera. Det absolut bästa tycker jag är att ta en intensivteori-kurs i samband med detta, det går jag just nu 3 dagar. Är verkligen bra att kunna ha en lärare att diskutera frågorna i teorihäftet med. Plus att man muntligt får gå igenom hela körkortsboken.

 42. Lätt som en plätt jämfört med gymnasiestudierna här i Finland. Teorilektionerna i bilskolan ger ju en hel del och sedan pluggar man en kväll eller två och så är saken biff! Fokus är det som gäller och inte sitta och snuttstudera i någon paus.

 43. Jag läste körkortsboken 2 gånger noggrant och 2 gånger lite skuggigt.
  Jag använde mig utav körkortonline också vilket fungerade prima för mig då jag klarade det på första försöket med god marginal.

 44. Jag har precis tagit mitt körkort, och jag pluggade bäst på teorin genom att göra massa test-prov. Gick ofta ned på själva körskolan för dom hade massor av datorer som man fick sitta vid och göra hur många prov som helst. Och det gäller helt enkelt att tänka så logiskt man kan på alla frågor. Lycka till!

 45. Tänk logiskt. Och tänk säkert. Då blir det lättare att urskilja vad som är en kuggfråga eller inte. Mvh. D

 46. För mig funkade det att kolla vad jag hade fel på och sedan skriva ner de frågorna och plugga in dom. På så sätt lär man sig det man inte kan. D

 47. Det bästa sättet att lära sig teorin är att alltid gå igenom hela provet igen efter att du har rättat det. Då får du förklaringar på alla de frågor som du hade fel på och du får en ytterligare upprepning på dina rätta svar, då fastnar de bättre. På körkort online kan du också gå in på statistik och kolla hur du ligger till inom varje kategori.
  Om du tycker någon fråga är klurig eller om det är en sån fråga som har flera rätta svar så tänk att säkerheten kommer ALLTID först.
  Lycka till!

 48. Läs igenom hela boken 1 gång, från börja till slut. Sen kör du vidare med appen, det funkade perfekt för mig!

 49. När jag tog körkort gjorde jag precis som du, bara en massa test. Sedan läste jag på de i boken om de jag hade svarat fel på. Till slut har du nästan läst hela boken ändå.

  Håller med om att frågorna är nästan som kuggfrågor, det är likadant på det riktiga provet så det är jättebra att göra en massa test och ”lära sig” vad de är ute efter. Lycka till! :)

 50. Mitt tips är att inte bara plugga på samma sida hela tiden.. Utan även läsa i boken – skriva ned i ett anteckningsblock dom frågorna som du känner inte fastnar och typ dom olika uträkningarna (last,vikt,besiktningstabellen osv osv.) Gör du det så kommer det säkert gå bra :) Jag klarade precis både teori & uppkörning på första! Det är en väldigt skön lättnadskänsla efteråt ska du veta!! Kämpa på:)

 51. Jag memorerade hela körskoleboken + att jag övade på nätet och på körskolan… Kan du hela körskoleboken utantill kan du inte misslyckas-allting står däri 😀

 52. Jag gjorde en massa frågor och de jag svarade fel på kollade jag upp i körboken, det funkade för mig! Annars måste man typ lära sig hur frågorna är ställda för de är, som du säger, väldigt konstigt ställda ofta.. Ha det bra och lycka till! :)

 53. Tänk trafiksäkerhet, logiskt, läs frågorna noga och var noga med att svara det de är ute efter, vanligt att man läser för fort och missar hela poängen med frågan! Du fixar det snart och det finns ingen bättre känsla än när du äntligen får ditt körkort, den lyckan är oslagbar!

OBS, du är inte anonym när du kommenterar. Din IP adress sparas och kan spåras!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>